Hvilke farver passer sammen i indretningen? Komplet guide til farvevalg i indretningen

At vælge farver til ens bolig er et af de vigtigste valg, når det kommer til at skabe drømmehjemmet. Når dette så er sagt, så døjer rigtigt mange mennesker alligevel med at beslutte sig for hvilke farver der passer sammen. Hvis du derfor står og skal til at vælge farver til din bolig, så er denne artikel lige noget for dig. Vi har nemlig gjort jobbet nemmere for dig med denne guide til at bedømme hvilke farver der passer sammen i indretning. Læs videre her.

1. Vælg en farve der matcher de dominerende genstande i rummet

Det første ”hack” til at vælge den rette farve til et rum handler om at bruge øjnene, og tage et nærmere kig på de ting der befinder sig i rummet. Hvis du f.eks. har et større maleri hængende i stuen eller måske blot et større gulvtæppe, så skal du nu tage afsæt i dette og vælge en vægfarve, der matcher farverne på enten tæppet eller maleriet. Og hvis f.eks. maleriets dominerende farve er en smule for kraftig, så kan du heldigvis bare vælge at matche en af maleriets mere neutrale farver. Begge dele virker nemlig, så det handler blot om at vælge den farve du holder mest af.

2. Arbejd fra mørkt til lyst

En anden god måde at beslutte dig for hvilke farver der passer sammen i din indretning er ved at arbejde fra mørkt til lyst fra gulvet til loftet. Du skal med andre ord vælge en mørkere farve til dine gulve efterfulgt af en mellemtone til væggene, og så afslutte med en helt lys farve til dine lofter. Dette efterligner nemlig det naturlige miljø udenfor, hvor jorden typisk har den mørkeste farve med himlen som lysest på farveskalaen. Og hvad der fungerer udenfor fungerer faktisk også overraskende godt indendørs.

3. Begynd med de vigtigste rum i boligen

En anden god strategi vil også altid være, at begynde med de mere formelle rum i boligen. Her tænkes der på entréen, spisestuen og så selvfølgelig selve dagligstuen. Beslut dig derfor for hvilke farver der passer sammen i disse rum, og før dette videre til de andre rum i boligen. Og hvis du f.eks. har en dominerende grøn sofa i dagligstuen, så kan du gøre jobbet nemmere for dig selv ved blot at nedtone sofaens farven – og hernæst kopiere den til dine vægge. En enkel måde at skabe symmetri i boligen med dit farvevalg.

4. Vælg den rette farve til rummet

Hvis du stadig er i tvivl, så kunne du også vælge at tage det gode gammeldags farvehjul i brug. et farvehjul er nemlig en hurtig og nem måde altid at finde to farver, der matcher hinanden på. Dog bør du være opmærksom på hvilke farver du bruger i de forskellige rum. For hvis der f.eks. er tale om soveværelset, så vil det næsten altid være den bedste idé at vælge en mere rolig og nedtonet farve til væggene. Og hvis der til gengæld er tale om stuen, så kunne en mere varm og kraftig farve måske være bedre. Tag derfor et kig på det pågældende rum, bedøm dets funktion og vælg farve derefter.

5. Fremhæv rummet med en smule sort

Sort er bestemt ikke en farve man skal være bange for, når man skal overveje hvilke farver passer sammen i ens indretning. Sort har nemlig en nærmest magisk evne til at fremhæve og binde alle de andre farver i et rum sammen. Og der skal faktisk ikke meget til for at dette princip fungerer. Introducer blot et par diskrete sorte lampeskærme, stole eller vaser i rummet, og du vil nu opleve at alt andet nu træder langt tydeligere frem.

6. Grå passer til næsten alt

Hvis du alligevel syntes at sort ikke passer til stilen derhjemme, så kunne du også prøve at lege en smule med den grå farve i hjemmet. Grå er jo nemlig en blandingsfarve – og en forholdsvist neutral af slagsen – der nemt får den til at matche med andre farver. Så hvis du er på udkig efter en flot og alsidig grundfarve til dit hjem, så vil du bestemt ikke gå galt i byen ved f.eks. at komme et par lag grå på dine vægge.

7. Inddel farverne i hjemmet korrekt

Hvis du planlægger at male dit hjem i mere end en farve, så vil vi klart anbefale at du følger denne handy lille inddeling. Afsæt 60% af dine vægge til den mest dominerende farve efterfulgt af 30% af en anden farve til dine møbler, tæpper og puder. Afslut med 10% af en tredje farve til dine bolig accessories. Følg denne opskrift for at få den perfekte farvemæssige balance i dit hjem.

8. Tips til de store og små rum i boligen

For at skabe en harmonisk og personlig balance i hjemmet, så anbefaler vi for det første, at du overvejer at male dine mindre rum i en mørkere farve. En mørkere farve i de mindre rum vil nemlig få rummet til at føles langt mere intimt, hvilket ofte vil være den stemning man er på udkig efter i f.eks. soveværelset. Omvendt vil en lysere farve, såsom f.eks. hvid eller lys grå, være en bedre løsning til de større rum. De lyse farver vil nemlig bringe langt mere lys ind i rummet, og dermed en atmosfære af mere plads og frihed.

9. Tænk i kontraster

En anden strategi kunne desuden være at begynde at tænke en smule i kontraster, når det kommer til hvilke farver der passer sammen i din indretning. Her tænker vi især på at lade de kølige og varme farver komplimentere hinanden. Vælg f.eks. en kølig grå farve til dine vægge, og tilføj en snert af honninggul til dine møbler, tæpper eller vægkunst. Den helt perfekte balance mellem afslapning og energi i rummet.

10. Lad dit hjem afspejle din personlighed

Uanset hvilke af de ovenstående farvetips du vælger at følge, så skal du som grundregel sørge for at dit valg afspejler din personlighed. Det rette farvevalg vil nemlig vise verden hvem du er, og i sidste ende er dit hjem jo dit eget personlige kongerige. Så uanset farven, så skal du derfor altid sørge for at den kan hamle op med din unikke personlighed.

At vælge farver til ens bolig er et af de vigtigste valg, når det kommer til at skabe drømmehjemmet. Når dette så er sagt, så døjer rigtigt mange mennesker alligevel med at beslutte sig for hvilke farver der passer sammen. Hvis du derfor står og skal til at vælge farver til din bolig, så er…