Hvad er en amagerhylde?

Har du nogensinde hørt om en amagerhylde, så kan det godt være, at du har tænkt, at det var et fjollet navn til en hylde. Har du aldrig hørt om en amagerhylde, eller vil du gerne blive klogere på, hvorfor en hylde opkaldes efter en ø, der også i daglig tale kaldes lorteøen, så giver vi dig her den komplette guide til at forstå amagerhylden.

En amagerhylde er en trekantsformet hylde

Nej, en amagerhylde er ikke en hylde, der har samme form som den lettere dråbeformede ø, der huser DR-byen, Københavns Lufthavn og store arkitekttegnede bygninger som 8-tallet af Bjarke Ingels Group. En amagerhylde er faktisk bare en hylde, der er trekantsformet (eller pyramideformet, som det også kaldes), og den er smallest i toppen. Inden i trekanten er der flere hylder, så det er muligt at stille genstande af forskellige størrelse på en amagerhylde. Typisk stikker der også små hyldestykker ud på ydersiden af en amagerhylde, så der er plads til ekstra ting.

En amagerhylde hedder slet ikke en amagerhylde

Mange mennesker tror fejlagtigt, at en amagerhylde har sit navn fra sin form, fordi den kan minde om et A, men det er faktisk slet ikke tilfældet. Så kunne man også tro, at en amagerhylde er blevet opfundet på Amager, og det er derfor, den har fået sit navn, men det er heller ikke det. For en amagerhylde har været brugt i indretningen i mange hjem, før den fik sit moderne danske navn, og oprindeligt kaldtes en amagerhylde faktisk bare en pyramidehylde eller helt simpelt en pyramide. Det hedder altså slet ikke en amagerhylde, og navnet stammer heller ikke fra en bestemt tilknytning til øen Amager. Det menes, at hylden har fået sit navn, fordi den i 1800-tallet er dukket op på et maleri ved navn ”Besøg hos bedstefar”, der skildrer hjemmet hos en af Amagerbønderne.

En amagerhylde var meget populær i 1700- og 1800-tallet, og det vides ikke helt præcist, hvilket land hylden stammer fra. Typisk har en amagerhylde været flot udskåret af træ med masser af pynt, og der har også været eksempler på, at de har været malet med forskellige små motiver og malerier, så den rigtig har pyntet.

Brug amagerhylde til nips

Har du meget nips i hjemmet, så kan en amagerhylde være lige noget for dig. Ofte er pladsen mellem hylderne nemlig så smal, at der mest bare er plads til nips og småting på en amagerhylde. Den har dog lidt mere plads end en sættekasse, så har du nips, der er for stort til det, så kan en amagerhylde være løsningen. Amagerhylden bruges da også stadig i stor stil, men langt henad vejen har den fået sig en moderne opgradering, så den ikke er så sirligt udskåret i træ med krummelurer, eller også får den en mere livlig farve, så den kan passe ind i det moderne og stilrene skandinaviske hjem. De kan sagtens bruges på for eksempel et børneværelse til småting eller i entréen, hvis du vil have ting stående fremme der.

Har du nogensinde hørt om en amagerhylde, så kan det godt være, at du har tænkt, at det var et fjollet navn til en hylde. Har du aldrig hørt om en amagerhylde, eller vil du gerne blive klogere på, hvorfor en hylde opkaldes efter en ø, der også i daglig tale kaldes lorteøen, så giver…